2009. szeptember 20., vasárnap

Zörgessetek és megnyittatik néktek

Áldás, békesség!

Jézustól nemcsak imádkozni tanulhatunk, de azt is megmondja, hogyan tegyük ezt. Máté evangéliumában (örömhírében), azt mondja „kérjetek és adatik néktek, zörgessetek és megnyittatik néktek”.
Mindnyájan tudjuk kérni, amit szeretnénk: ti, gyerekek játékra, szép könyvre, a nagyobbak divatos ruhára, új mobiltelefonra, mi felnőttek jó kocsira, hosszú utazásra vágyhatunk. Jézus, ha hozzá fordulunk, meghallgatja szívünk kéréseit, de jó, ha tudjátok, nem érdemes mindig tárgyakra, újabb és újabb játékokra áhítoznunk. Amit Jézus adhat, az ennél sokkal többet ér. Kérjünk tőle szerető szívet, barátokat, köszönjük meg a szüleinket, nagyszüleinket!
És zörgetni hogyan szoktunk? Kopoghatunk ajtókon, kocogtathatjuk az ablakot, bekiabálhatunk a kertbe. Ha keresünk valakit muszáj bejutnunk valahogy: csöngetünk, zörgetünk, hogy ajtót nyissanak. Ha Jézusnál zörgetünk, ő biztos, hogy ajtót nyit nekünk. Ezért öröm nekem és a titeket szeretőknek, ha nézegetitek a Képes Bibliát, ha beszélgettek az oviban Jézus tetteiről, ha a csendes percek után ti is imádkoztok. Ti így kérhettek bebocsátást a hit ajtaján.
Mindnyájan szeretjük a vidámságot, éneket, zenét, táncot. A templomban, az istentisztelet alatt, jó, ha csendben vagytok. Itt a felnőttek énekelnek, imádkoznak, hallgatják a prédikációt, más szóval az igehirdetést, Isten üzenetének továbbítását. De a gyermek órán ti is dicsérhetitek Istent: tánccal, zenével, tapssal, énekekkel. Sokféle hangszert használhattok, egyet már ti is készítettetek magvakból, dobozokból. A Jézus hív, gyere kicsi gyermek című énekhez tapsolhattok, és meg is számolhatjátok hányan vagytok.


Rejtvény

Imádságban, énekben szoktuk dicsérni az Urat, de a 150. zsoltár szerint még sok-sokféle módon dicsérhetjük Őt. Kérjük a felnőtteket, olvassák fel, énekeljék el a 150. zsoltárt, majd segítsenek a gyerekeknek lerajzolni azt, hogyan dicsérhetjük az Urat a zsoltár szerint.

Olvasnivaló

Talán sokan emlékszünk még két nagyon izgalmas gyermekkori képeskönyvre, ami a hangok és a hangszerek csodálatos világába kalauzolta el olvasóit (a könyvek címe is ez volt A hangok csodálatos világa; A hangszerek csodálatos világa). Cathia de Léone könyveiben Hamiska segítségével ismerkedhettek meg a kis olvasók Egészkotta királykisasszony birodalmával, az életre kelt hangok és hangszerek maguk mutatkoztak be, keveredtek mulatságos kalandokba. Az elveszett harmónia keresése közben a gyerekek észrevétlenül sajátítanak el zenei ismereteket. A könyveknek sajnos nincs új kiadásuk, de antikváriumban, könyvtárban hozzáférhetők.

Gyerekek mondták

Cicával minden ovis órán találkoztunk, örömmel dobbantott, táncolt, forgott, énekelt, minden éneket dobbal, csörgővel, cintányérral kísért. Gyakran elmondtam, kedves az Úrnak ez a sok vidám muzsika, csengő hangocska. Az iskolában örömmel szaladt felém, megölelt és a fülembe súgta: „Vigyázz, itt nem lehet zörgéssel imádkozni. Itt nem örül az Úr, ha óra közben énekelsz.”

A hétre egy szép Székelyföldi imádságot küldök nektek:
Jó Úr Jézus, merre járok
Szavaidra mindig vágyok.
Legyél velem én utamon,
Legyen áldás otthonomon. Ámen

Kata néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése