2009. április 5., vasárnap

Virágvasárnap

Kedves Óvodások! Áldás, békesség!

Szép napra virradtunk ma: Virágvasárnap van. Jézus ezen a napon vonult be Jeruzsálembe. Két tanítványa a szomszéd faluból hozott szamárcsikót, hogy azon érkezzen a városba. Mikor a gazda meghallotta, hogy „az Úrnak lesz”, örömmel adta oda a szamárkát. Milyen furcsa, hogy Jézus, akit Királynak neveztek, nem pompás paripán vágtat, díszes kísérettel, hanem szelíden jön, szamáron ülve. Ő nem egy ország uralkodója, hanem mindnyájunk életének vezetője. Neki nem kell hintó, palást, hogy tudjuk ki Ő.
Jézust sokaság követte, örültek, hogy látják, közelében lehetnek. Ágakat vágtak, azokkal integettek, leszórták a lába elé, hódoltak neki. Akkoriban kevés ruhájuk volt az embereknek, de őt olyan nagyra becsülték, hogy levették ingüket, és azt is leterítették, hogy még a szamárcsikó lába se legyen poros. „Hozsánna a Dávid fiának! Áldott, aki jön az Úr nevében! Hozsánna a magasságban!” – így kiáltottak, integettek felé az emberek, a gyerekek örömmel szaladtak hozzá kezükben pálmaágakkal.
Rejtvény

Vajon mit jelent az a szó „hozsánna”? Tudjátok-e más országokban, hogyan nevezik ezt a vasárnapot? Nagyon örülök, ha rajzoltok nekem, most is várom a szép képeket Jézus jeruzsálemi bevonulásáról.

Tovább ismerkedünk

Szeretem a Virágvasárnapot. Ez a nap az „én templomomnak” a születésnapja. A gyerekekkel virágokat viszünk a templomba, énekelünk, rajzokat készítünk. Körbejárjuk az épületet, megcsodáljuk égbe nyúló, karcsú tornyát, megsimogatjuk falát. Örülünk, hogy idejárhatunk, gyönyörködünk benne.
Gyülekezeti termünkben születésnapi kártyákat készítünk: színes kartonokra virág kiszúrókkal, térbeli ragasztóval, öntapadós tapétával egész virágos kertet varázsolunk. A nagyobbak tulipánt hajtogatnak, megterítenek, hogy istentisztelet után vendégül láthassuk a gyülekezetünk tagjait.
Közületek is bizonyára van valakinek születésnapja. Szeretettel köszöntök mindenkit a 134. zsoltár 3. versével: „ Megáldjon téged az Isten / A Sionról kegyelmesen, / Ki teremtette az eget, / A földet és mindeneket!”

Olvasnivaló


A virágról nekem Lázár Ervin meséje, a Vacskamati virágja jut eszembe. A Négyszögletű Kerek Erdő lakói megajándékozzák barátjukat születésnapján egy csodás, sokszínű virággal. Ám Vacskamati nem gondoskodik ajándékáról, és az kornyadozni, fonnyadozni kezd. Az erdőlakók vissza akarják venni a csodavirágot megbízhatatlan társuktól, ám ekkor a virág megszólal…


Egy kedves testvérünk örömmel olvasta Pósa Lajos imádságát, és megírta, hogy Édesanyjának kedves éneke volt, mely az 1921-ben kiadott énekeskönyvben a 100. énekként szerepelt. Ma használatos könyvünk már nem tartalmazza ezt a szép, dallamos éneket. Köszönöm, hogy a felnőttek is együtt imádkoznak a gyerekekkel.

„Én is, uram, leborulok előtted
Ajkaimról visszhangzik a dicséret;
Kitárom most nagy örömmel a szívem,
Királyom vagy, te kormányozd életem!” Ámen


Kata néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése