2009. március 29., vasárnap

A Pásztor

Kedves Óvodások! Áldás, békesség!

Nagyon okosak vagytok, mindenki kitalálta, hogy a második aranyalma legnagyobb ünnepünket, a Húsvétot rejti. Jézus, aki öt kenyérből, két halból ötezer embert vendégelt meg, sok csodálatos dolgot tett még az őt követők előtt. Meggyógyított beteg gyermekeket, felnőtteket. Talán ti is hallottatok a leprásokról, a vakokról, a bénáról és arról a sok-sok emberről, akiknek Jézus visszaadta az egészségét, és akikről az evangéliumokban (ugye, emlékeztek mit jelent ez a szó?) olvashatunk. Ti is találkozhattok ezekkel a történetekkel a Képes Bibliátokban. 
Tanítványai vele jártak Izraelben, hallgatták őt, figyelték tetteit. Jézus tanított mindenkit, hogyan legyenek jók, miként viselkedjenek az emberekkel.

 Egyszer azt mondta, ő a mi pásztorunk és mi vagyunk az ő báránykái. Képzeljétek el, milyen nehéz sok-sok bárányra vigyázni. De a pásztor szereti az állatkáit, szívesen gondoskodik róluk: eteti, legelteti őket, vigyáz rájuk. De valami baj történt! A pásztor számlálja a nyájat: egy, kettő, három … kilencvenkilenc. Egy hiányzik, elveszett. Hol lehet szegény kicsi bárány? Ne aggódjatok, addig keresi az elveszettet, míg meg nem találja. Akkor boldogan simogatja, és magához öleli. Jézus is így vigyáz ránk, akár merre megyünk. Van egy szép énekünk is, így kezdődik: „Sűrű erdő mélyén, kicsi bárány béget. Te elveszett bárány, Jézus keres téged.”

Tovább ismerkedünk

Szerettek a mezőn ugrabugrálni, labdázni, messzire szaladni? Ugye, milyen jó dolguk van az állatoknak, egész nap csak legelésznek, futkároznak. De tudjátok, sok veszély is fenyegeti őket. Jöhet róka, farkas, lecsaphat a sas, beleeshetnek egy csapdába. Kell hát valaki, aki őrzi őket. Láttatok már legelésző nyájat? A pásztor és hű segítője a kutya mindig ott vannak, és figyelnek, baj ne történjen. 
Így tavasszal mi is szívesen vagyunk a szabadban. Könnyű örömet szerezni bárkinek, akit szerettek egy szál kis virággal, egy barka ággal. Ha van kis állatotok, ő is a friss levegőre kívánkozik. Vigyázzatok rá, őrizzétek legyetek a pásztora, ahogyan nekünk Jézus. 
Rajzoljátok le kedvenc állatotokat, vagy a báránykákat a mezőn!

Olvasnivaló

Pauli egy aranyos kisnyúl, aki valahogy mindig bajba keveredik. Nem szándékosan tesz rossz fát a tűzre, csak egy kicsit szeleburdi, szeretne ő is jól viselkedni, csak hát ritkán sikerül neki. Szép, nagy nyúlcsaládban nevelkedik, sok-sok – hasonlóan csintalan – testvérével és a rosszcsontságot szeretettel elnéző szüleivel. A Pauli, gyere haza! és a Rosszcsont Pauli! hároméves kortól ajánlható.

Gyermekek mondták

Csabi nagy lázadó volt, talán négy éves lehetett, mikor a vasárnapi iskolában Jézus jóságáról, beszélgettek. Ica néni kedvesen bíztatta a gyermekeket, meséljenek, ki hogyan szerez örömet a felnőtteknek. Mindenki mondott valami kedveset: rendet rakok, segítek kivinni a szemetet, szépet rajzolok. Csabi hallgatta egy ideig, majd rá jellemző dacossággal kivágta: „Ez semmi, én, ha elrontom apa telefonját, nem kiabálok vele, és a mamával sem.”

Húsvét közeledtével különösen jó, ha együtt imádkozik a család, én csak elkezdtem, ti bátran folytassátok a saját szavaitokkal:

Köszönjük Úr Jézus, hogy szerethetjük egymást. Köszönjük, hogy mi ismerünk Téged, és tanulhatunk Tőled. Köszönjük, hogy van családunk, barátaink, akiknek örömet okozhatunk, és akik figyelnek ránk................... Ámen

Kata néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése