2009. március 22., vasárnap

Öt kenyér és két hal

Kedves Óvodások! Áldás, békesség! 

Emlékeztek Jézus tanítványaira? Ha megtanultátok a verset a neveikkel, mondjátok most el! Ezek a férfiak nagy sokasággal együtt követték és hallgatták Őt, képzeljétek, egyszer Jézus ötezer embert vendégelt meg öt árpakenyérből és két halból a Genezáreti-tó másik partján. Tudjátok, ki adta neki a halat és a kenyeret? Egy kisgyermek, aki ott volt, hogy figyeljen Jézusra. Már írtam nektek, hogy Jézus minden embert szeretett, de különösképpen a gyermekeket. Titeket is hív és szeret ma itt, ahol most vagytok.
Mi is történt azon a napon ott a tóparton? Fülöp és András látta, hogy sok az ember, de nincs ennivaló. Jézus kérte ültessék le a tömeget, és miután megáldotta a gyermektől kapott kevéske kenyeret és halat, a tanítványok osztani kezdték az embereknek. Képzeljétek, nem fogyott el, pedig nagyon sokan voltak: ötezer férfi, sok asszony és gyermek. Az emberek, akik átélték ezt a csodát, hittek Jézusban, és azt mondták próféta ő, vagyis tudja, ismeri és elmondja Isten akaratát. Miután mindenki jól lakott, még tizenkét kosárra való ételt szedtek össze a tanítványok.

Ha van kedvetek, rajzoljátok le, hogyan vendégelte meg Jézus öt árpakenyérrel és két hallal az embereket.

Rejtvény

Hamarosan kinyitjuk a második arany almát (az első a karácsonyt rejtette). Vajon melyik közelgő ünnepünket rejti a második alma? Ha nem emlékeztek a mondókára, nézzétek meg egy korábbi számban.

Tovább ismerkedünk

Bizonyára hozzátok is jönnek vendégek. Ilyenkor nagy a készülődés, édesanya sok finom ételt készít, a családtagok segítenek, ki megteríti, ki díszíti az asztalt. Ti is lehettek „tanítványok”, kis kukták, segítők. Szép asztaldíszt lehet készíteni színes papírból: rajzoljatok virágokat és vágjátok ki. Minden tányér mellé tegyetek egy szemet gyönyörködtető papír tulipánt, hóvirágot, ibolyát, de akár tarka-barka szivárvány-virágot is készíthettek. Mindenki örülni fog ennek, már a várva-várt tavasz kopogtat be velük otthonotokba. Tudjátok, nemcsak étellel lehet jól lakni! Fontos, hogy a vendégek érezzék: örülünk nekik, vártuk őket, gondoltunk rájuk, szeretjük őket.

Olvasnivaló

Szele Ágnes gyűjtötte egybe, Kállai Nagy Kriszta illusztrálta a Ha majd hatéves leszek című gyermekvers-válogatást, amelyben az a jó, hogy mindegyik vers ismerős, egy-kettőt talán még fejből is el tudunk mondani – mi, felnőttek. Csodaszép és csuda hasznos kis kötet tanulgatásra, közös versélményre – gyerekeknek!

Gyermekek mondták

Családunkban öt gyermek van, egyik kicsi, másik pici. Nehéz őket lekötni, különösen a sütés-főzés izgatja a társaságot. Egy nagy, családi ebéd előtt is ott sürgölődtek körülöttem. Mikor Évi kiborította a krémet a földre, kétségbeestem, majdnem sírtam, Dávid, Zsóka és Orsi nyugtatgattak: „Ne félj anya, mi majd felnyaljuk.”

Pósa Lajos versével is imádkozhattok

Mennyben lakó én Istenem, vedd füledbe dicséretem.
Téged dicsér egész világ, néked köszön a kis virág.
Erős vihar, kis gyenge szél, tenger, patak Rólad beszél.
Az ég s a föld telve Veled, legyen áldott a Te neved. Ámen


Kata néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése