2009. március 15., vasárnap

Piros, fehér, zöld

Kedves Óvodások! Áldás, békesség!

Nagy nap van ma, nemzeti ünnepünk: március 15-e! Az óvodában már biztos megünnepeltétek az 1848-as szabadságharc évfordulóját – énekeltetek Kossuth Lajosról, beszélgettetek a huszárokról, zászlót is készítettetek: piros-fehér-zöldet. Ismeritek ezt a kis verset?

„Piros, fehér, zöld,
ez a magyar föld.”

Mi magyarok szeretjük a szabadságot, szeretnünk kell a hazánkat, a népünket is. Bizony csodálatos dolog ilyen nép gyermekének lenni!
Isten mindenkire vigyáz, hozzá mindig fordulhatunk, akár harcolnunk, csatáznunk kell, akár béke és szeretet van körülöttünk.


Rejtvény

Van egy híres költőnk, aki sok verset írt a szabadságról és a szabadságharc egyik csatájában vesztette életét. Tudjátok-e ki ő?
Rajzoljátok le, ti hogyan ünnepeltetek!

Tovább ismerkedünk

Március 15-én kokárdát tűzünk a kabátunkra. Ezzel is jelezzük, hogy összetartozunk, és büszkék vagyunk azokra, aki a szabadságért harcoltak. A házakra, hidakra lobogókat teszünk, mindenki lássa, nagy nap a mai.
A ti házatokon van zászló? Ha nincs, készíthettek ti is egy különleges zászlót krepp papírból. Csak vágjatok le az összehajtott piros, fehér és zöld guriga végéből egy vékony csíkot, nyissátok ki és ragasszátok celluxszal egy hurkapálcára. A hosszú, könnyen táncoló szalagok vidáman lobognak majd a szélben.

Olvasnivaló

Kata néni rejtvényében egy költő nevére kíváncsi, hadd segítsek egy kicsit! Ő lovagoltatta a térdén Arany Lacit Arany János kisfiát, verset írt egy tyúkról és a Tiszáról, neki köszönhetjük a János vitézt és a Nemzeti dalt is, felesége pedig Andersen meséit fordította magyarra! Kedves szülők! Március idusán a népszerű költőre emlékezve olvassuk, szavaljuk verseit! Hiszen közel már a tavasz, a szabadság és a szerelem!

Gyermekek mondták

Tomi több zászlót is készített az óvodában, buzgón színezte, vágta, ragasztotta a papírokat. Mikor megkapta a hurkapálcákat, felkiáltott: „Kardot a kézbe, csatába, előre!”

Ma így imádkozzatok:

„Református magyar vagyok,
amíg élek az maradok,
megígérem, megfogadom,
hogy hitemet holtig vallom.” Ámen

Kata néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése