2009. március 8., vasárnap

Evangélisták

Kedves Óvodások! Áldás, békesség!

Örülök, hogy emlékeztetek Nóéra, az özönvízre és a szivárványra. Azt is jól tudtátok, hogy a Sátán a pusztában rá akarta venni Krisztust, hogy ne Istent kövesse. 
Jézus életéről négy férfi írt a Bibliában, a nevük: Máté, Márk, Lukács és János, ők az evangélisták. Ugye, még kimondani is nehéz ezt a különös szót! A Jézus életéről szóló híradásokat pedig – egy másik furcsa szóval – Evangéliumnak nevezzük. Ez a szó sem magyarul van, a mi nyelvünkön Örömhírnek nevezzük ezeket az írásokat. Örülünk, hogy hallhatunk, olvashatunk Jézus születéséről, életéről, arról, hogy ő a mi Megváltónk. Ti is megismerkedhettek az Ő csodatetteivel, tanításaival, azzal, hogy milyen nagyon szeret bennünket.

Mi a Bibliából tanulhatunk Jézus életéről, de voltak olyan emberek, akik vele járhattak, kísérhették útján. Ők a tanítványok, és Jézus hívta őket maga mellé. Pontosan tizenketten voltak. Egy versből ti is megtanulhatjátok a nevüket: 

Péter volt az első, kit követett András, 
Jakab, János, Fülöp, Bertalan és Tamás, 
Máté, Jakab, Simon, Taddeus és Júdás, 
Így nevezi őket sorban a Szentírás. 

Rejtvény 

Tudjátok-e mi volt a foglalkozása Péternek, Jakabnak és Jánosnak? Készítsetek rajzot róluk, és küldjétek el nekünk! 

Tovább ismerkedünk 

A Jordán folyó egy csodálatos tóhoz vezetett, a neve: Genezáreti-tó. Sok pálmafa, datolyafa és illatos virág veszi körül. Kisebb-nagyobb hajók úsznak rajta, hogy eljussunk az egyik partról a másikra. Biztos, ti is hajókáztatok már, és tudjátok, milyen jó érzés, amikor a szél simogatja az arcunkat, amikor látjuk a minket követő halakat, és halljuk a hullámok duruzsoló hangját. 
Nem akármilyen tó ez, Jézus itt élt, itt járt, itt tanított. Képzeletünk szárnyán mi is követni fogjuk őt, várlak benneteket erre csodálatos utazásra. 

Olvasnivaló 

Boldizsár Ildikó a népmesék életgyógyító hatásával foglalkozik elméletben és gyakorlatban. Tematikus mesegyűjteményeiben az egyszeri „estimesélő” szülő is bizton talál olyan mesét, amely neki és gyermekének is megfelel. Gyerekek számára ajánlom az Esti mesék fiúknak, Esti mesék lányoknak, Esti mesék a szeretetről, szülőknek pedig a Mesék nőkről és Mesék férfiakról című válogatásokat. 

Gyermekek mondták 

Templomunk a Duna partján fekszik, mi pont szemben lakunk vele a másik oldalon. Kata lányom öt éves lehetett, mikor vágyakozva így szólt: „Bárcsak tudnánk mi is vízen járni, akkor nem kellene metróznunk.” 

A saját szavainkkal is imádkozhatunk Istenhez, elmondhatjuk neki, milyenek vagyunk, mik az örömeink, bánataink. Ő mindig meghallgat minket:
„Uram köszönöm, hogy Te nem azt nézed, ki milyen erős, okos, ügyes. Köszönöm, hogy Te a szívünket vizsgálod. Kérlek, adj nekem engedelmes, jó szívet. Ámen” 

Kata néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése