2009. november 8., vasárnap

A magvető

Áldás, békesség!

Köszönöm a megfejtést: Péter neve görögül valóban kősziklát jelent. Tudjátok-e, mi a ti nevetek jelentése? Érdekes dolog, hogy melyik szó, név honnan ered, mit jelent. A héber nevek, szavak majdnem mindig hordozzák, mihez kapcsolódnak, hol történt valami, mire emlékeztet.
Jézus is mondott olyan történeteket, amelyeknek a jelentését meg kell fejtenünk, meg kell értenünk.
Láttatok már apró magocskákat? Az oviban talán ültettetek babot, és figyeltétek, hogyan csírázik ki, miként növel apró, majd nagyobb levelecskét. Vagy Karácsony előtt búzát szórtatok kicsi cserépbe, hogy egyre nagyobbra növekedve, szépen zöldellve dísze legyen a karácsonyi asztalnak. De ha nem jó a föld, vagy elfelejtjük meglocsolni, ki se kelnek vagy hamar elszáradnak a növények.
A Magvető történetéből mi is megtudhatjuk, mi történik a maggal, ha az útfélre esik: bizony felkapkodják a madarak. Ha sziklára hull, bár kikel, a nap megperzseli, és elszárad. Ami tövisek közé kerül, nem tud jól fejlődni, megfojtják a gyomnövények. És mi lesz azokkal, amik jó földbe kerülnek? Tudjátok ti is: szárba szökkennek, termést hoznak, nem is egyet. Van mikor harmincszoros, vagy hatvanszoros, sőt százszoros a termés. Ez rengeteg, ugye?!


Jelent ez nekünk valamit? Hiszen mi nem vagyunk magok. Bizony nem, de ha Jézus szavait jól megfigyeljük, igyekszünk megérteni, sőt követni, akkor a szeretet, a hit magocskája, a mi szívünkben is százszorosára növekedhet. Ezért jó, ha nézegetitek a Képes Bibliát, ha együtt énekeltek az Úrnak, ha muzsikáltok, és úgy dicsőítitek Őt. Minden imádság segít közelebb kerülni Jézushoz, és minden kedvességgel, öleléssel, simogatással örömet okozunk a minket szeretőknek.

Rejtvény

Ismeritek-e a Szentföld növényeit? Tudjátok-e melyek a legfontosabbak, legfinomabbak? Rajzoljátok le nekem ezeket a gyümölcsöket, zöldségeket. A Bibliai ételek című könyvben csodás képeken nézegethetitek meg Izrael legszebb, legérdekesebb terméseit.

Olvasnivaló

A magvetésről, a gondoskodásról és a szeretetről Lázár Ervin egyik „szeretetmeséje” a Vacskamati virágja jutott eszembe. Ez a mese A Négyszögletű kerek erdő című meseregényben található, Vacskamati pedig az egyik szereplője a könyvnek, aki barátaitól születésnapjára egy különleges, gyönyörű virágot kapott. Amíg tartott az újdonság varázsa, nevelgette, gondozta, becézte, ám egy idő múlva elfeledkezett róla. Barátai ezért el akarták venni tőle a virágot, amiről (akiről?) azonban kiderült, hogy tud beszélni, és véleménye is van Vacskamati szeretetéről. Hogy mi, az kiderül a meséből.

Gyerekek mondták

Ismét Kincsőt idézem, most már 5 évesen
A szeméttelep az egyik utca végén, viszonylag messze van.
- Anya, én nagyon szeretlek!
- Én is nagyon szeretlek!
- Én még jobban szeretlek!
- Én még annál is jobban szeretlek!
- Én nagyon „hosszún”!
- Én még annál is hosszabban!
- Én a szeméttelepig!
Ajándok 3 és fél évesen istentisztelet után kezet fogott apukájával (a lelkésszel), és így szólt: „Apa, jól tanultál!”

Ma adjunk hálát minden kikelt magocskáért, termésért, a természet összes ajándékáért:
Urunk, olyan csodálatos a Te teremtett világod, köszönjük a kikelt, majd kalászba szökkent búzát, köszönjük a százszoros termést, és a belőle készült minden napi kenyeret. Köszönjük a sok finom gyümölcsöt, a szépséges virágokat, a magasra nőtt fákat. És köszönjük, hogy ebben is a Te szeretetedet érezhetjük. Ámen

Kata néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése