2009. november 15., vasárnap

Homokra épített

Áldás, békesség!

A múltkor azzal kezdem, hogy Péter neve kőszilát jelent. Ma is kőszikláról beszélek nektek, de nem egy emberről, hanem arról az alapról, amire a házat szokták alapozni. Vagy mégis valami (Valaki) másról lesz szó?
Most már tudjátok, hogy Jézus sokszor tanította az Őt követőket, és volt, amikor ki kellett találni, mit is jelentenek valójában a szavai. Mintha Ő is rejtvényben beszélt volna, ezeket a történeteket példázatoknak nevezzük. Sok példázatot olvashatunk Máté evangéliumában (emlékeztek: jó hír, örömhír az evangélium szó jelentése).
Mindnyájan tudjuk, hogy a házakat jó alapra kell építeni. Biztos, láttatok már építkezéseket, ahol sok hatalmas kocsi hozta a betont, vagy helyben keverték a betonkeverőben cementből, sóderből és vízből az alapba valót. Ha erős, jó alap készül, bátran jöhetnek a falak, az emeletek. Az ilyen ház nem omlik össze, még ha árvíz, vad szelek vagy hatalmas záporok támadják is a falakat.


Kinek jutna eszébe a homokozóba belerakni pár téglát, száraz cementet, és abból házat építeni. Olyan könnyen ledőlne, mint a fakockából épült várak. Homokra senki ne építsen házat, az nem szilárd alap! De ha valaki mégis így tenne, láthatná, az első nagy vihar, árvíz vagy az erős szél hamar romba dönti azt.
Jézus is ezt tanítja nekünk: életünk házát Őrá alapozzuk, akkor búban-bánatban, örömben mindig bízhatunk abban, hogy Ő velünk lesz, és akkor minden a javunkra válik. 

Mi gyakran énekljük a gyerekekkel a Kis házad, földi életed című éneket, ha valaki nem ismerné, leírom ide:
Kis házad földi életed,
ha te nem Krisztusra építed,
jön a szélvész és az áradat,
jaj, összedönti házadat.  
(Kézmozdulatokkal is kísérhetitek az éneket.)

Rejtvény

Ügyesek voltatok, valóban a gránátalma, a datolya, a füge a Szentföld legízletesebb gyümölcsei. De gabonát is termesztenek: az árpa és a búza is fontos termények Izraelben, csakúgy mint a bab és a lencse. Az Ételek a Bibliában című könyv receptjeit ki is próbáltuk nyári táborunkban. Finom kenyeret lehet sütni, ha többféle lisztet összekevertek (pl. finomra őröltök kölest, babot, lencsét, árpát) ezeket azonos arányban vegyítitek, majd hozzátesztek kétszer annyi búzalisztet. Már csak víz, kicsi só, élesztő kell, kis idő, amíg megkel, és mehet is a forró sütőbe. Aki bátor, pár szem szőlőt préseljen ki, és héjával együtt használhatja a kenyér megkelesztésére élesztő helyett. Persze nem olyan lesz, mint amilyen kenyeret az üzletben veszünk, de megízlelhetitek, milyen kenyeret fogyasztottak Jézus korában. Jó sütést kívánok!

Olvasnivaló

Biztos sokan nézegetitek a Tesz-vesz város című könyvet, ahol azt is megfigyelhetitek, miként épül az új ház, ugyanilyen érdekes böngésző képeskönyv fiúknak, lányoknak egyaránt a Mi micsoda Junior sorozat Építkezés című része.

Gyerekek mondták

Sátoraljaújhelyen Eszter sütött a fenti recept szerint összeállított kenyeret, szabad tűzön, rácson. Mindenki lelkesen kóstolta, ízlelgette. Az 5 éves Peti forgatta a szájában, majd kiköpte. Édesanyja rászólt: Ne malackodj! Miért köpöd ki a finom kenyeret? Peti, aki több biblia történetet is hallott, így válaszolt: Ez nem jó kenyér mama, szerintem Jézus ebből osztogatott annak a sok embernek és ezt csak megmelegítette.

Ismét egy határon túlról érkezett imádságot ajánlok erre a hétre:
Jézusom, köszönöm Neked, hogy kenyeret adtál, köszönöm, hogy minden nap jut étel a tányéromra. Kérlek, segítsd azokat, akiknek nem jut mindennapi kenyér. Ámen

Kata néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése