2009. november 1., vasárnap

Halászok

Áldás, békesség!

Már beszélgettünk arról, hogy Jézus leghűségesebb követőit tanítványoknak hívták. Ők sem voltak tökéletesek, hibáztak, féltek, de hallgatták Jézust és kísérték útjain. Először Pétert, Andrást és Jakabot szólította meg. Halászok voltak, akik a Galileai-tengerbe vetették ki hálóikat. „Jöjjetek utánam, és emberhalászokká teszlek titeket” – hívta őket Jézus. Milyen furcsa ez a szó: emberhalász! Nem vagyunk mi halak, hogy halásszanak minket! A tanítványok sem értették pontosan, de követték Őt. Figyelték, amint gyógyít, beszél, füleltek a még sose hallott új tanításra.
Igazatok van, tényleg nem vagyunk halacskák, de jó nekünk, ha Jézust követjük, ha az Ő „hálójába kerülünk”. Ott biztonságban lehetünk, semmi nem árthat nekünk, ha velünk van. Azért hívott el tizenkét embert, hogy ők is megtanulják Jézustól, hogy lehet gyógyítani, hogyan kell szeretni, miként beszéljenek az Úrról. El is mentek, hogy tovább adják, amit megtanultak. Aki még nem tudja, annak itt a mondóka, amivel könnyen megtanulhatja Jézus tanítványainak nevét:

Péter volt az első, kit követett András,
Jakab, János, Fülöp, Bertalan és Tamás,
Máté, Jakab, Simon, Taddeus és Júdás,
Így nevezi őket sorban a Szentírás.


Vajon ma is vannak emberhalászok? Bizony, amikor a templomban hallgatjátok a lelkészt, amikor hittanon ismerkedtek a Biblia történeteivel, amikor a Csendes percek alatt figyeltek az óvó nénire, épp akkor találkoztok emberhalászokkal, hiszen ők is Jézus követői, tanítványai, akik nektek – kis halacskáknak – adják tovább az Örömhírt. (Ugye, emlékeztek az Evangélium szó is ezt jelenti.) Sőt, ti is lehettek kicsiny emberhalászok, amikor elmesélitek, amit hallottatok a vasárnapi iskolában, óvodában, azoknak a gyerekeknek, aki nem járnak hittanra, akik nem ismerik Jézust.

Rejtvény

Tudjátok-e Péter nevének jelentését? Ha nem tudjátok, kérdezzétek meg! Rajzoljátok le azt is, hogyan vetette ki hálóját a Genezáreti-tóba.
Ti is tudtok hálót készíteni papírból, ha legyezőt hajtogattok, és felváltva egyik majd másik oldalon, félig bevágjátok az összehajtogatott papírt. Amikor kinyitjátok, pompás hálótok lesz, készítsetek sok színes halat, és ragasszátok a hálóba. Szép dísze lesz a csoportszobának.

Gyerekek mondták

Baranyából kaptam egy lelkészházaspár kicsinyeinek mondásait. Kincső 3 évesen nem sok csapvizet ivott, a környéken nem igazán jó az ivóvíz.
– Anyuci, kérek ásványvizet!
– Nincsen.
– Anyuci, kérek ásványvizet!
– Nincsen, Apa most hoz a boltból.
– Anyuci, kérek ásványvizet!
– Nem tudok adni, csak csapvíz van.
– Kérek csapvizet!
Miután megkapta ismét megkérdezte:
– Anyuci, mi ez?
– Csapvíz.
– Milyen csapvíz?
– Amibe például mosogatunk.
Másnap pohárral a kezében így szólt:
– Anyuci, kérek mosogatóvizet!
Egy másik vizes mondás Ajándoktól. Mikor az állatkertben nagy sokára a víziló kiemelkedett a vízből, Ajándok így szólt:
– Biztos kihúzta a dugót!
Fontos dolog a tiszta víz, nem is jut mindenhol mindenkinek. Adjunk hálát a friss, szomjoltó vízért: Köszönjük, hogy mindig kerül a poharunkba víz, hogy könnyen kezet moshatunk, hogy meg tudjuk locsolni a virágokat. Kérünk Urunk, adj esőt oda, ahol nagy szükség van erre, adj tiszta ivóvizet azoknak, akik rászorulnak, segítsd azokat, akik sokat gyalogolnak, hogy vízhez jussanak. Köszönjük, hogy mi a Te soha ki nem apadó kutadból olthatjuk szomjunkat. Ámen

Kata néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése