2009. augusztus 30., vasárnap

Elmúlt a nyár

Áldás, békesség!
Kedves gyerekek, pedagógusok, szülők nagyszülők!

Vége a nyárnak, kezdődik az óvoda, indul a tanév. Remélem, mindenki kipihente magát, és újult erővel készül a tanévre.
Biztos vagyok benne, hogy sok érdekes, új dologgal találkoztatok. Megismerkedtetek ismeretlen tájakkal, fürödtetek a Balatonban, talán kipróbáltátok a tenger sós hullámait is vagy másztatok hegyet, sétáltatok csendes völgyekben. Bizonyára sokan meglátogattátok a nagyszülőket, kit vidéken, kit városban. Fel sem tudom sorolni, mennyi élményt rejtegethet egy pár nyári nap.
De vannak más ajándékai is ezeknek az otthon töltött heteknek. Talán több időt tudunk együtt tölteni, anya, apa jobban ráér, lehet közösen játszani, nagyokat beszélgetni, összebújni a nagy ágyon, meghallgatni egy rég várt mesét, megnézni együtt egy mesefilmet. Ezek a csendes, vagy éppenséggel vidám együtt töltött órák sokáig elkísérnek mindenkit. Jó rájuk emlékezni, visszagondolni.
Nekem nagyon különleges élményben volt részem a nyáron. Tudjátok hol jártam, hol dolgoztam? Fadd-Domboriban voltam a Csillagponton, ami a legnagyobb találkozója a református ifjúságnak.
Volt egy kertünk, Csillagocska Gyermekkert volt a neve. Gondolom már ki is találtátok, hogy egy igazi nyári óvodát, egy csodás mesekertet varázsoltunk a Duna partjára. Jöttek hozzánk zenészek, énekesek, bábosok, bűvészek, keramikusok, mindenki megmutatta mivel foglalkozik, kipróbálhattuk a hangszereket, az agyagozó korongot, sípoltunk, doboltuk, készítettünk falovacskát. Minden nap tartottunk áhítatot, sok éneket tanultunk, imádkoztunk, délután megköszöntük az Úrnak, hogy együtt lehettünk, vigyázott ránk, velünk volt. Bár néha alig bírtuk ki a meleget, nagyon jó volt együtt lenni.



Olvasnivaló

Nemrégiben újra megjelent Varga Katalin Kisbence című könyve Kállai Nagy Krisztina kedves rajzaival. Kisbencének vannak szép játékai és nagyobb testvérei, mindennapjai pontosan olyanok, mint bármelyik óvodásé, vidám kalandjain, kedves gyerekszáj-mondásain jól szórakozhatunk, a rövid mesék felejthetetlen esti mesékké válhatnak, amit újra meg újra mesélhetünk óvodásnak, kisiskolásnak.


Gyerekek mondták
A Csillagponton a bátorságról volt szó, kicsik és nagyok kérdeztük, kerestük honnan vesszük a bátorságot. Virág óvó néni és Eszter néni elmondták, hogy Isten ad nekünk erőt, okosságot, bátorságot. Andris és Beni a medencénél fröcskölték a többieket, rájuk szóltam, hogy vigyázzanak a kisebbekre, és hagyják abba a locsolást. Beni rám nézett, és így szólt: „Kata néni, honnan veszed a bátorságot, hogy rám szólj. Látod, Istent nem zavarom.”

Ezt az imádságot egy amerikai kislány mondta:

Jézus Krisztus, mindenek ura, adj a szívünkbe szeretetet, tudjunk örülni mindennek, amivel megajándékozol minket. Tudjuk kikerülni a kicsi hangyát és röptetni a katicabogarat. Tudjuk megölelni a barátainkat és szeretni azokat, akik nem szeretnek minket. Úr Jézus, áldj meg bennünket! Ámen

Kata néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése