2009. május 3., vasárnap

Márta és Mária

Kedves Óvodások! Áldás, békesség! 


Jézus barátai Mária, Márta és Lázár egy kis faluban laktak. Jézus mindig meglátogatta őket, ha arra járt. A testvérek örömmel, szeretettel fogadták. Márta sürgött-forgott, takarított, finomabbnál finomabb ételeket készített. Ti is tudjátok, egy jó ebéd elkészítésével milyen sok dolog van. Mária mégis Jézus lábához kuporodott, és hallgatta szavait Istenről, a mennyországról. Márta mérges lett, hogy Mária nem segít neki, pedig mennyi munka van egy ilyen nagy vendégfogadással! „Szólj a testvéremre, hogy segítsen nekem, ne csak melletted üldögéljen!” – kérte Jézust. Jézus azonban azt felelte Mártának, hogy Mária nem lusta, neki most Istenről kell hallania, és tanulnia tőle. Aki ezt megteheti, ne mulassza el semmiért sem! 
Rejtvény 

Köszönöm a válaszokat, Jézus korában tényleg sok gyümölcsöt fogyasztottak. Igazatok volt, mikor szőlőt, fügét, narancsot rajzoltatok. Szerették még a nálunk kevésbé ismert gránátalmát is. 

Mai kérdésem: tudjátok-e, mi volt a neve a Máriáék falujának? 

Tovább ismerkedünk 

Beszélgettünk már arról, hogy milyen öröm, ha figyelnek ránk, ha együtt lehetünk szüleinkkel. Jó, ha játszanak, rajzolnak velünk, mesélnek nekünk. Biztos ti is szeretitek, ha összebújtok, és mindenféléről beszélgettek. Édesanyának, édesapának sokszor dolga van, főzni, takarítani, mosni, szerelni kell. Mégis sokszor félreteszik az elvégzendő munkát, mert ti fontosabbak vagytok nekik. Úgy is kifejezhetjük szeretetünket a másik iránt, ha odafigyelünk rá. Ezt ti is megtehetitek: egy kicsi gyerek is képes figyelni, simogatni, vigasztalni. Ne mulasszátok el megtenni, ha látjátok, anya, apa fáradt vagy szomorú. Ha időt szánunk másokra, akkor mi is úgy élünk, ahogy Jézus tanította. Tudjátok, ma anyák napja van, a virág mellé a szereteteteket adjátok az ünnepelt édesanyáknak, nagymamáknak, dédikéknek. 

Hallgatnivaló 

Márta és Mária története a Harmat Kiadó Mesélő Bibliájában is olvasható, és most már – több más bibliai történettel együtt – Rudolf Péter előadásában hangoskönyvben is meghallgatható! 

Gyerekek mondták 

Erika még nem volt iskolás, mikor műtét után hazakerültem. Sokat kellett feküdnöm, főzni sem tudtam. Mikor ő beteg volt tyúkot vágtam, hogy finom levest készítsek neki. Egyszer odasomfordált hozzám, s azt mondta: „Anya, majd én főzök neked tyúklevest, te csak vágd le a pipit.” 

Egy kárpátaljai óvodából kaptam ezt a kedves imádságot. Ti is megtanulhatjátok, de ma az édesanyákért külön is imádkozzatok a saját szavaitokkal. 

„Jézus Krisztus velem van, lelkemben és házamban. 
Áldj meg engem jó Uram, vegyél szállást lakomban. 
Reggel mikor felkelek, Veled járok, ébredek. 
Egész hosszú napon át, Neked adok csak hálát.” Ámen 

Kata néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése